Training de toaleta

23.04.2023
  • Colectarea de date inainte de a incepe trainingul de toaleta- observati si notati:
  • Ora la care a facut pipi, dar si cantitatea de apa consumata.

Am observat ca timpul dintre doua urinari se micsoreaza in momentul in care consuma multa apa. Dupa ce se intoarce de la toaleta, oferiti copilului o cana de apa si urmariti cat timp trece pana cand face pipi.

Asezati copilul pe toaleta imediat dupa ce s-a trezit, majoritatea copiilor fac pipi si caca imediat ce s-au trezit.

  • Folosim mereu aceleasi cuvinte: pipi (NU urina), caca, toaleta (NU baie);
  • Oferim o recompensa speciala pentru momentele in care a facut pipi sau caca. Aceasta recompensa NU o sa fie folosita in terapie. Laudam copilul dupa ce a terminat de facut pipi si oferim imediat recompensa. Evitati sa laudati copilul in timp ce face pipi deoarece isi poate contracta muschiul sfincterian si sa se opreasca din urinat.

Recompensa trebuie sa fie imediata, sa se termine (recompensa alimentara), sa motiveze copilul (dorita de copil), accesibila doar dupa pipi sau caca.

  • Imbracamintea trebuie sa fie usor de manevrat - evitati pantalonii cu nasturi, siret, fermoar, curea sau stransi pe corp. Este recomandat sa aiba pantalonii cat mai largi pentru a se putea dezbraca si imbraca singur.
  • Consumul de apa trebuie sa fie constant: medicii recomanda ca un copil sa consume 8-10 cani de apa pe zi.
  • Copilul o sa primeasca recompensa daca face pipi sau caca.
  • Dupa ce am stabilit intervalul de timp la care mergem la toaleta, se poate incepe trainingul. Terapeutul o sa ii spuna copilului "este timpul sa mergem la toaleta", apoi o sa puna copilul sa spuna "toaleta".

Inainte de a intra in baie, opreste copilul si intreaba "unde trebuie sa mergi?" prompteaza copilul sa raspunda "toaleta", treptat, elimina promptul.

Daca copilul nu are accidente timp de 3 zile pe un interval de 30 de minute, terapeutul poate sa schimbe intervalul la 40 de minute. Intervalul dintre momentele de mers la pipi trebuie sa creasca progresiv, in functie de reusitele copilului.

Notati reusitele dar si accidentele copilului atat pentru pipi cat si pentru caca.

 Aceste date ne ajuta sa observam timpul intre episoadele de urina, dar si momentul in care face caca.

Training de toaleta – scaun

Din punct de vedere biologic persoanele fac caca atunci cand:

  • Se trezesc de dimineata;
  • Au trecut 10-20 de minute dupa ce au mancat micul dejun, pranzul sau cina;
  • Nu au reusit sa faca in cele 2 situatii de mai sus, inseamna ca vor face seara.

Inainte de a face caca apar anumite semne la copil - gaze, se ghemuiesc; se inrosesc la fata, se ascund intr-un anumit colt etc.

Adultul trebuie sa colecteze date pentru a afla cand apar scaunele. Colectati date timp de 7 zile, apoi observati daca exista o regula. Este important sa asezam copilul pe toaleta inainte sa apara caca in pantaloni. O data ce am aflat cand apare defecatia, parintele o sa duca copilul la toaleta cu 10 minute inainte si o sa creeze un mediu relaxant pentru copil. Orice reusita a copilului o sa fie recompensata (aceasta recompensa trebuie sa fie oferita doar pentru reusitele la toaleta).

Cum sa determini copilul sa faca caca?

  • Aseaza copilul pe toaleta si pozitioneaza genunchii mai sus decat bazinul (se poate utiliza un inaltator);
  • Trunchiul corpului o sa fie aplecat in fata;
  • Adultul o sa ii arate copilului cum sa se screme, iar copilul o sa imite miscarile adultului (trage aer in piept si impinge aerul spre corp).

In caz de constipatie putem sa facem masaj la abdomen astfel: se fac 3 miscari circulare cu mana, se pleaca din partea dreapta a bazinului spre partea stanga a bazinului, apoi se impinge usor cu mana de la buric spre organul genital, aceasta miscare se executa tot de 3 ori, dupa pune copilul sa ridice genunchii la piept. Acest tip de masaj se face timp de 5 minute.

Mihai Paun - psiholog

Centrul Altfel 
Telefon: +4 0764 491 193, E-mail: centrulaltfel@gmail.com

Servicii: diagnostic si evaluare clinica, interventie/asistenta psihologica, terapie ABA, coordonare ABA, logopedie, consiliere psihologica, consiliere pentru dezvoltare personala. 
 
 


 
 
Creați un site gratuit!